Sporcu lisans-vize-transfer ve Antrenör Eğitim Yönetmeliği

Sporcu lisans-vize-transfer ve Antrenör Eğitim Yönetmeliği

Gençlik ve Spor Bakanlığı, lisans, vize ve transfer alanları ve antrenör eğitimini içeren yönetmeliklerde birçok yenilik getirerek; federasyonlar, kulüpler, sporcular ve antrenörler için devrim niteliği taşıyan bir değişikliğe imza attı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Antrenör Eğitimi Yönetmeliği’ ile ‘Sporcu Lisans, Vize ve Transfer Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.  Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun talimatıyla gerçekleştirilen hummalı çalışmaların sonucunda yapılan değişiklik, Türk sporu adına yeni bir soluk getirecek. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, birçok sporcu, federasyon ve kulübü yakından ilgilendiren yönetmelikte yapılan değişikliklere yönelik yaptığı açıklamada, “Yürürlüğe giren yönetmeliklerle sporumuza yeni bir soluk kazandıracağız” dedi.

Bakan Kasapoğlu, çözüm odaklı ve kapsayıcı bir temeli baz alarak  yapılan değişikliklerin Türk sporunun gelişimi ve gençlerin spora yönlendirilmesi noktasında büyük önem arzettiğini belirtirken, “Her şey sporumuzun daha iyi yerlere gelmesi için.  Sporumuzun tüm paydaşlarına en iyi imkanları sağlayarak yarınlarımıza daha güçlü ve emin adımlarla ilerlemeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Yönetmeliklere ilişkin detaylara aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191214-3.htm

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191214-2.htm

 Şampiyon sporculara "Sözleşmeli Personel" müjdesi

 Olimpiyat, paralimpik ya da deaflimpik oyunları ile Dünya ve Avrupa şampiyonalarında ilk 3'e giren milli sporcular, sınav şartı aranmaksızın sözleşmeli personel olabilecek.

 sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslarda değişiklik yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karara göre, olimpiyat, paralimpik ya da deaflimpik oyunları ile dünya ve Avrupa şampiyonalarında ilk 3 dereceye girenler, sınav şartı aranmaksızın spor uzmanı ya da antrenör unvanlı sözleşmeli personel olabilecek. Olimpiyat, paralimpik ya da deaflimpik oyunlarında yer alan spor branşlarında en az 15 kez milli formayı giyenler ya da son 5 yıl içinde en az 7 defa uluslararası yarışmalarda milli takım antrenörü olarak fiilen görev yapanlar da sözleşmeli personel olarak atanabilecek.

MEVCUT SÖZLEŞMELİ PERSONELE 4/B STATÜSÜ

Karara göre ayrıca, Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununa göre istihdam edilen mevcut sözleşmeli personele de yeni olanaklar sağlandı. Mevcut sözleşmeli personel, 10 iş günü içinde başvurmak kaydıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilecek sözleşmeli personel statüsüne geçebilecek. Buna göre, önceki pozisyonlarında mevcut toplam hizmet sürelerinin iş sonu tazminatına esas toplam hizmet sürelerinin hesabında dikkate alınacak. Yine önceki pozisyonlarında geçen hizmet sürelerinin kurum içi yer değişikliği taleplerinde dikkate alınacak.

Değişiklikle, karşılıklı yer değişikliği, eş durumu mazereti, sağlık sebebi mazereti,  can güvenliği mazereti, eşi şehit olan ve en az üç yıl hizmeti olan personele kurum içi yer değişikliği yapma olanağı da sağlandı. Ayrıca, sözkonusu personele, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslarda yer alan diğer tüm haklardan faydalanma ve yükümlülüklerden sorumlu olma imkanı da getirildi.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla ayrıca, gençlik alanında çalışanların tümünü anlatan “gençlik çalışanı”  kavramı, Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında bir sözleşmeli personel unvanına dönüştürüldü. Böylece, bu alanda çalışan tüm gençlik çalışanlarını kapsayan bir personel statüsü oluşturularak, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda istihdam edilebilme imkanı sağlandı.